2cestovat

Chaty a chalupy: česká vášeň

Chalupaření má u nás silné kořeny a neodmyslitelně patří k českému folklóru. Už naši prarodiče a jejich rodiče trávili na chatách své dětství a dospívání. Bylo to dáno hlavně nástupem komunismu a později normalizací, kdy nebyla taková možnost vycestovat do zahraničí jako dnes a lidí tak trávili prázdniny a dovolené u nás v Československu. Chatu tehdy vlastnil kde kdo a lidé na ni před ruchem velkoměsta i každodenních starostí prchali i na víkendy.

Kde se chataření opravdu daří?

  • Podle krajů: Nejvíce chat si lidé stavěli a staví ve Středočeském, Ústeckém a Jihočeském kraji. Je to dáno terénem, krajinou i dostupností.
  • Podle hor: Chataření neodmyslitelně patří k horám, už jen pro dostatek materiálu, jako třeba dřevo. Mnoho chalupářů miluje houbaření a rádi se na podzim vydávají do lesů za úlovky. Proto se není čemu divit, že tolik srubů stojí právě v Jeseníkách, Beskydech, Hostýnských vrších a v Krkonoších.
  • Podle řek: Obzvláště muži oceňují chatu poblíž nějaké řeky nebo rybníků, kde se můžou věnovat rybaření. Proto okolo velkých českých řek jako je Vltava, Morava, Sázava a Berounka vznikly celé chatařské osady.

Dobroty provoněné kouřem

K pobytu na chalupách patří i táboráky. Když pomineme, že takové pečené buřty a špekáčky nejsou zrovna tím nejzdravějším a nejdietnějším pokrmem, je to nostalgická vzpomínka na dětství. I dnes se ve školkách, školách a na táborech pořádají výlety, jejichž zakončením bylo právě posezení u ohně. Jídlo připravované na chalupě bývá obvykle jednoduché, s využitím lokálních zdrojů a surovin. Nikdo přece nechce trávit dovolenou nebo víkend za plotnou. Známá jsou jídla jako zálesácký guláš nebo chalupářské špízy.

Dělání, dělání, to nám smutky zahání

Jak praví název jedné české písničky, práce může fungovat jako lék a terapie. Zahradničení v přírodě působí na mnohé jako balzám na duši. Není se čemu divit, když si po práci připravíte vydatné jídlo ze surovin, které jste si sami vypěstovali a sníte si ho s výhledem do lesů a luk. Zkušenější pěstitelé se mohou pustit i do sadaření a na podzim se těšit z úrody jablek, švestek nebo hrušek, které šikovná hospodyňka dokáže proměnit v zavařeniny, marmelády a džemy.


Komentáře k článku

Vytvořenou službou P-C.cz - Vlastní blog z vlastního PC. Mapa stránek